Gyakran ismételt kérdések

Milyen mértékegységben vásároljak: súly vagy térfogat?

A fa vásárlásakor mindenképpen fontos a fajta, nedvességtartalom, feldolgozottság és szállítási körülmények összevetése. A nehezen mérhető nedvességtartalom miatt a fát célszerű térfogatban (m3) és nem súlyban vásárolni.

Hogyan mérhető le a rendelt mennyiség?

A tüzifa mérése mindig szállított állapotban, a platón történik, lebillentés előtt!

Milyen a jó tüzifa?

A jó tűzifa száraz, max. 20% nedvességtartalmú keményfa. Magas gyantatartalmú fák, pl. gyümölcsfák, fenyő, nem alkalmasak kandallóban történő tüzelésre. A legideálisabb az ún. "lábon száradt" keményfa, ahol a fa felélte saját nedvességtartalmát, így az már tökéletesen száraz. A szárítást mi magunk is végezhetjük. Ehhez egy a szabadba lévő fedett hely (pl. féltető) szükséges, amit a levegő szabadon átjárhat, vigyázva arra, hogy nedvesség közvetlenül ne érhesse. A száradáshoz szükség idő, ideális esetben 1,5 év.
A fa víz-, és gyantatartalma jelentősen befolyásolja a kandalló füstölését és hőleadását. A tűztér belső felületére és üvegajtajára ráégett gyanta csak igen nehezen távolítható el, ezért pl. fenyőfát csak gyújtósnak használjunk.

Mivel tüzeljek?

A tüzifa és a szén hagyományos tüzelőanyag és egyre nagyobb szerepe van a tüzelőanyagok között. Mondhatjuk nyugodtan megujuló energia forrás.
A tüzifa a szén melett jelenleg a legolcsóbb tüzelőanyag. A tüzifa szén árak könyebben kifizethetők mint a gáz és egyébb tüzelőanyagok.
Ezeken a dolgokon érdemes elgondolkozni.

Melyik fafajták a legalkalmasabbak a tüzelésre ?

Tölgy, bükk, köris, akác, gyertyán, cser (kandallóba nem ajánljuk)

Méterben vagy kugliban vagy hasítva vásároljunk tüzifát?

Tapasztalataink alapján, a legcélszerűbb megoldás rönkben vásárolni a tüzelőt, amit mindig, a megfelelő száraz állapot elérése után, nyár végén, kora ősszel érdemes előkészíteni a használatra. Ez azt jelenti, hogy a kb. egy méter hosszú és különböző vastagságú fát, három részre feldaraboljuk, így kapunk, valamivel több, mint 30 cm-es darabokat, amelyekhez méretezik a szakemberek a tűzteret. Természetesen vásárolható rögtön felvágott, kész állapotba is tűzifát, de a leggazdaságosabb a fentebb említett eljárás. A tüzifa megvásárolható rönk formában. Így olcsóbb ugyan, de a tüzifa hasogatása nagy munka, nagy fizikai megterhelés és sok idő. De ha valakinek van ideje és energiája a tüzifa hasogatására, akkor bátran vásároljon rönköt, mert evvel is spórolhat

Begyújtási problémák

Ősszel és kora tavasszal amikor a nappalok már enyhék az éjszakák viszont még lehűtik a házat, szeretnénk begyújtani délután a cserépkályhába, hogy estére jó meleg legyen. Ilyenkor szokott előfordulni, hogy a füst visszaömlik a helyiségbe. Ennek oka, hogy a kémény jelzi a hőmérséklet különbözetet, hiszen a huzat iránya mutatja merre van hidegebb, arra távozik a füst. Akár csak egy fokkal is hidegebb a lakás mint a kinti levegő negatív légáramlat alakul ki. Az átmeneti szezonban próbáljunk olyan napszakot választani első begyújtásra amikor a lakás pár fokkal melegebb, mint a kinti hőmérséklet. Hasonló jelenséget idéz elő az is, ha a napsütötte tetőcserepek fölött kis hőpárnácska keletkezik, amely nem engedi a lakásból kifelé irányuló kéményhuzat kialakulását. Rontó tényezők lehetnek, vizes, nyersfa. A fa csak egy bizonyos magas hőfokon ég el tökéletesen, ha a tűztérben valami miatt ez a hőmérséklet nem alakul ki, tökéletlen lesz az égés és elégetlen alkotórészek távoznak el a füstgázokkal. A száraz tűzifa fűtőértéke: 3400 kcal/kg.

A kályha begyújtása csak akkor okoz nehézséget, ha nincs huzat. Ilyenkor papírral és gyújtóssal indítsuk meg a füstáramlást. A nehezen gyúló tűzre szigorúan tilos petróleumot vagy benzint önteni, életveszélyes lehet!  A cserépkályhában csak a típusának, ill. szerkezetének megfelelő tüzelőfajtát használjunk. Ettől eltérni nem tanácsos, mert a kályhában kárt teszünk. A tüzelés minimális léghuzattal történjék. Az égést a kályhaajtókkal és a légtolókkal szabályozzuk. A kályhaajtókat csak akkor zárjuk le, ha a fa parázzsá égett, az átizzott szén hamuvá kezd válni, és a lángképződés megszűnt. Ha a kályhát nem időben zárjuk le, romlik a tüzelés hatásfoka. A cserépkályha ajtaját mindig jól zárjuk, különben a kályha veszít tárolt melegéből, gyorsan kihűl. A kályhaajtók peremét befűtés előtt feltétlenül tisztítsuk meg, nehogy hamu maradjon rajta, mert akkor az ajtó rosszul záródik. A kályhában ne tüzeljünk állandóan és túlzott mértékben. A nagy hőleadás következtében a kályha hirtelen kitágul, fugái szétnyílnak, a kályhát át kell rakatni. A nagy hidegben inkább fűtsünk be naponta kétszer.

Miért köbméterben, miért nem mázsában?

A köbölés egyértelmű, ellenőrizhető és nem befolyásolja a fa nedvességtartalma. Mindig ugyanaz a mennyiség fafajtától és nedvességtartalomtól függetlenül. Nincsenek mérleges trükkök, mint amit egyes kosaras kereskedők a mai napig alkalmaznak.

Behordással hozzák a tűzifát?

Nem – az adott címre történő házhozszállítást vállaljuk, a teherautó
szélessége 230 cm, amennyiben befér a kapun, betolatunk vele az önök által megjelölt helyre és lebillentjük a platóról.

Ingyenes a házhozszállítás?

Kedvező fuvardíj ellenében szállítjuk házhoz a tüzelőanyagot.

Viszonteladót kiszolgálnak?

Csak lakosságnak áruljuk a tüzifát

Hol találom a telephelyet?

Tatabánya Mészáros utca 1, kérem vegye fel velünk a kapcsolatot, mert nincs állandó jelenlét vagy vevőforgalom, ezért szükséges az egyeztetés.

Mennyit tudnak kiszállítani?

Hasogatott tüzifából 1-5 ömlesztett m3

Mennyi a súlya az 1 ömlesztett m3 hasogatott tüzifának?

Mindig a tüzifa nedvességtartalmától függ! Átlagosan 6 q-t számolhatunk

Mennyi a súlya 1 erdei m3 méterfának?

Mindig a tüzifa nedvességtartalmától függ ! Álagosan 10-12 q-t számolhatunk.

Hány mázsa szenet tudnak kiszállítani egyszerre?

10-25 q-ig

Milyen területekre szállítanak ki?

Autóink  billencs kivitelűek, a sík tereptől a hegyoldalig száraz idöben

Hova szállítanak?

Tatabánya és 40 km-es vonzáskörzetén belül:

  • Komárom-Esztergom megye
  • Fejér megye
  • Budapest
  • Pest megye  Max.Gödöllöig
  • Buda,Érd,Budaőrs,Biatorbágy
  • Győr és környéke
xn--tzelanyagok-thb22i.hu PageRank

GÜDE